tirsdag 14. oktober 2008

Quiche a la Doktor Åshild

Oppskriften stammer fra Åshild Næss' innlegg på FIX. Hun kan sakene sine. :)

Deig:
150 gram margarin
3 dl hvetemel
vann

Smuldre margarinen i melet. Tilsett *litt*vann av gangen til det lar seg elte sammen til en deig (1/2-1 dl tipper jeg, har aldri målt).
Sett deigen i kjøleskapet en times tid så den får passelig konsistens.

Ta en paiform og kle denne med deigen. (Selv gjør jeg dette ved å ta klumper av deig og skvise dem ut i formen, skjønt det fins sikkert mer avanserte metoder som involverer kjevler og ting.) Stek dette "skallet" 7-8 minutter ved 225 grader.
Imens lager du fyll.

Basisen for fyllet er:
3 egg
3 dl melk
150 gram/3 dl revet ost
(røres sammen og tilsettet salt og pepper)

I tillegg kan du ha i hva du måtte ha lyst på (bare husk at grønnsaker og slikt gir fra seg mye væske, som kan gjør det vanskelig å få fyllet til å stivne skikkelig).

Jeg pleier å bruke følgende:
Sjampinjong og hvitløk - stekes sammen i stekepanne så sjampinjongen kvitter seg med litt væske og hvitløken blir litt rundere i smaken.
Skinke - stekes evt. et minutt eller to sammen med sjampinjongen.
Broccoli - kokes på forhånd
Purre
Svarte oliven

Når paiskallet har stekt ferdig, tar du det ut av ovnen (varmt, forsiktig med fingrene) heller oppi fyllet (grøntfôr og oliven og ting fordeles sånnpasselig rundt omkring), strør evt. litt revet ost oppå og setter hele greia tilbake i ovnen. Steke videre 25-30 minutter til fyllet har stivnet.
Dette blir ganske mye og mektig mat, og eventuelle rester kan med fordel oppbevares i kjøleskap og spises kaldt i løpet av et par dager. Smaker ypperlig det også.

Meldes fra andre kanter at smør gjør seg mye bedre enn margarin. (sic.)