tirsdag 9. september 2008

Curry med lam.

Denne har jeg jobbet mye med, og fikk godt til en dag jeg bestemte meg for å gjøre motsatt av det jeg pleide å gjøre. Istedenfor å steke alt isammen og brune kjøttet og la det koke, koker jeg inn kjøttet på forhånd slik at jeg får mye lammekraft, som jeg igjen koker ned og bruker som base i curryen.

Du trenger:

1 kilo grytekjøtt av lam(jeg synes ofte fårikålkjøtt med bein og mye fett fungere veldig bra).

Suppekraftsingredienser:
Purre,Løk,habanero(bittelitt, eller etpar chilier), lauvbærblader,pepperkorn, og litt hvitløksmør(til å brune kjøttet med). du kan gjerne bruke mer ting som sellerirot etc, men denne retten er best uten gulrøtter synes jeg.

2 bokser kokosmelk
ca1/2 kilo modne tomater(gjerne Cherry eller smakstomater)
2-3 soltørkede tomater.
1-2 syrlige epler, gjerne grønne eller pink lady.

Curryglass, currypulver, eller evt ekte vare(curryblad og krydderurter du har blandet selv).

(det funker best med 50/50 vanlig curry og thai red curry paste)

Fremgangsmåte:

sett en stor gryte med vann til koking, og brun hvitløksmøret i en panne. Stek så lammekjøttet på relativt høy varme, slik at kjøttet blir sprøtt utenpå. Det skal ikke bli gjennomstekt, bare godt brunet. Gjør dette i omganger til du har brunet alt kjøttet, og legg det så i gryta, og la det koke i ca 30 min mens du tar av skummet(du får antagelig ganske lite skum da selve bruningen steker mye av det blodet som vanligvis kommer opp under koking).

Tilsett så suppekraftsingrediensene og kok på svak varm i 3-4 timer eller mer til kjøttet er mørt. Dette er en fordel å gjøre på morgenen eller evt kvelden før. Når kjøttet er ferdi, siler du kraften, og tar ut allt kjøttet som du tar av bein, og legger i en skål for seg. Kjøttkraften kokes så mye ned som mulig slik at du har en kraftig lammebuljong igjen. Denne kan sammen med kjøttet egentlig fryses ned om du skulle ha behov for det.

Fres tomatene i en blender og tilsett de soltørkede tomatene også og fres dem i slik at du får en kraftig tomatsaus. Ta gjerne en liten teskje sukker i. Kok opp under omrøring og tilsett så kokosmelk og curry, slik at du får en fin kremet saus(fløte, chreme fraiche,eller kefir kan også evt brukes istedenfor kokosmelk), og kok ned slik at denne også blir kraftig og fyldig. Tilsett så kjøttet og kjøttkraften, og legg tilslutt oppi finhakkede eplebiter uten skall og server med Ris og Nanbrød.

Smak til med soyasaus før du serverer den.

Ingen kommentarer: